Amiről szól

Mindenről, ami az Alacskán élőket érinti, érdekli, foglalkoztatja, bosszantja stb. stb.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Luxus lett a bölcsi és az ovi

2010.08.27. 18:31 ali ltp

Szeptemberhez közelítve, kétségbe esett szülők kérnek segítséget gyermekük bölcsődei, óvodai elhelyezésének ügyében, hiszen ez az alapvető szociális szolgáltatás kerületünkben szinte luxusnak számít...
Dámsa József, helyi fideszes képviselő már interpellált az ügyben a kerületi testületben, de kérdésére az önkormányzat vezetése által adott válasz a nehéz helyzetben lévő szülőknek annyi “kézzelfogható” tanácsot javasolt, hogy legyenek türelemmel. Valóban ez lenne a megoldás?

A XVIII. kerületi Önkormányzat első alkalommal 2008-ban tárgyalta az Óvodafejlesztési programot. Vannak olyan intézmények, ahol azóta megtörtént a férőhelyek számának kibővítése, de ez korántsem éri el a szükséges, de még az elégséges szintet sem.
A jelentkezők egyre növekvő száma miatt az elmúlt évekre visszatekintve évről-évre nehezebbé vált a helyzet, így nem minden esetben sikerült a gyermekek felvételéről gondoskodni.

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a férőhelyekkel kapcsolatos problémák hátterét, akkor könnyen nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy kerületi önkormányzatunk túlvállalta magát akkor, amikor a kerület kertvárosi övezeteiben olyan építési engedélyeket adott ki, amelyek lehetővé tették azoknak a társasházaknak a felépítését, ahol akár több tucat lakos is élhet egy fedél alatt. Hogy ezzel vajon miért vállalta túl magát a kerület vezetése? Talán azért, mert a létszámnövekedéssel járó kötelezettségeit valahogyan elfelejtette kielégítő mértékben végrehajtani.

A 2010. évi óvodai beiratkozás tekintetében Pestszentimrén 80, Pestszentlőrincen pedig 142 kisgyermeket utasítottak el valamelyik intézményből. A teljes városrészben a bölcsődei férőhelyekre váró listán pedig 197 gyermek várja, hogy bekerülhessen valamelyik - de lehetőleg a lakóhelyéhez legközelebb eső - intézménybe.

A minden szülőt alapvetően megillető szociális szolgáltatás, miszerint gyermekét bölcsődébe, óvodába adhassa, a XVIII. kerületben mondhatni szinte luxusnak számít. Ahogyan a panaszkodó szülők fogalmaznak: “Ez egy ördögi kör, hiszen ha nem tudjuk elhelyezni gyermekeinket bölcsődében, óvodában, akkor nem tudunk visszaállni a munkába és a családi megélhetésünk van veszélyeztetve.”

Egy korábbi híradás is foglalkozik az alacskai óvoda kérdésével. A telepn nincs óvoda, a környék intézményei pedig helyhiánnyal küszködnek.

Mester László korábbi parlamenti képviselőnek azonban ez a tény elkerülhette figyelmét, hiszen a Parlamentben nemmel szavazott egy olyan beruházásra, amelynek keretében új óvoda épült volna az Alacskán.
300 millió forint. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséből ennyi jutott volna a XVIII. kerület önkormányzatának arra, hogy óvoda épülhessen az Alacska lakótelepen. Erre égető szükség van, hiszen a környék óvodái túlterheltek évek óta, sok szülő kénytelen a XVIII. kerület távolabbi pontjain található óvodákba íratni gyermekét. Ráadásul az Alacskai lakótelepen és környékén újabb lakóházak épülnek, ahova valószínűleg sok kisgyermekes család költözik majd, tovább növelve az óvodai férőhelyek szükségességét.
Könnyen jött, könnyen ment, legyinthetnénk erre. Ám ne tegyük, mert a kerület csöppségei többet érdemelnek. “Az alacskai új óvoda megépítése szükséges lenne, mert a környék lakossága az utóbbi időben jelentősen növekedett, és a közelben már nincs elég hely a gyermekek számára” - nyilatkozta Csabafi Róbert fideszes önkormányzati képviselő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alacska.blog.hu/api/trackback/id/tr162254802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása